Ce fac PĂRINȚII care lucrează în timpul VACANȚELOR școlare? Mi-am luat copilul LA SERVICIU, mi-am scos concediu MEDICAL

Ce fac PĂRINȚII care lucrează în timpul VACANȚELOR școlare? Mi-am luat copilul LA SERVICIU, mi-am scos concediu MEDICAL
Patru din 10 români au stat acsaă cu copiii / Foto: caracter ilustrativ

La Galați sunt probleme, deoarece statul nu oferă soluții pentru părinții care lucrează în timpul vacanțelor școlare. Problemele cele mai mari sunt în cazul copiilor de grădiniță. Dacă vara sunt organizate grupe speciale pentru copiii de la mai multe instituții, în timpul vacanței de iarnă toate grădinițele de stat sunt închise. De aceea, părinții care lucrează în domeniul privat au fost nevoiți să ia copiii la serviciu sau să intre în concediu măcar câteva zile.

„Noi apelăm la una dintre bunici, ea vine și stă cu cei doi copii. De sărbători, nu a putut și ne-am trezit fără ajutor, deoarece noi am lucrat în această perioadă, cu excepția Crăciunului și a Anului Nou. Am avut eu câteva zile libere și în rest am luat copiii cu noi, am făcut cu schimbul. În ultimele două zile, nu am mai putut, soția a cerut zile de concediu. Ar fi ideal să existe o grădiniță de stat care să rămână deschisă în această perioadă a anului, la grădinițe particulare nu ne-am gândit, par a fi într-un cerc închis”, a declarat pentru Mediafax, Gheorghe Postolache.

Alți părinți au ales ca în perioada sărbătorilor să lucreze acasă, în măsura în care a fost posibil așa ceva. Totuși, nici activitatea la domiciliu nu este ușoară, când în jur se află un copil de cinci ani plin de energie.

„Copilul este plin de energie, este pe turbo. Tu ai treabă, el vrea joacă, tu încerci să te concentrezi, el are o grămadă de întrebări. Apoi îi este foame, vrea la plimbare, vrea tableta, vrea la desene și tu încerci să-ți faci treaba printre picături. Cam așa au pățit și părinții noștri, nu-i nici o nenorocire, este doar provocator. În mod normal, când nu merge la grădiniță, cea mică stă cu bunica, face naveta din apropierea Galațiului. Acum a avut și ea treabă acasă și am avut de ales: ori să ducem copilul la țară, ori să ne descurcăm pe cont propriu. Săptămâna viitoare cred că va veni bunica la noi”, a spus Mihail Petrescu.

Părinții care nu au bunici dispuși să-i ajute au optat pentru soluții radicale: au renunțat la serviciile permanente și au ales varianta joburilor part time, chiar dacă le-au scăzut veniturile.

„Sistemul de stat nu prevede soluții pentru astfel de probleme. Privatul nu este la îndemâna oricui, din punct de vedere financiar. În străinătate, ai soluții pentru copii, indiferent de vârstă, inclusiv noaptea. În România, programul pare a fi făcut pentru categorii speciale care au libere de sărbători. Când am renunțat la jobul permanent, am pierdut două treimi din venituri, tatăl a fost nevoit să-și ia extrajoburi. A găsit două, dar nu prea l-am mai văzut la ochi de atunci, este tot timpul plecat,” povestește o mămică.

Și familiile din Cluj recurg la tot felul de subterfugii pentru a avea grijă de copiii minori, în condițiile în care ambii părinți lucrează în mediul privat, iar unitățile de învățământ sunt închise.

„Avem doi băieți, unul în grupa mare la grădiniță, celălalt în clasa a 2-a. Nu suntem în orașul ăsta toți bugetari, să putem sta acasă cu cei mici după pofta inimii, trebuie să ne descurcăm cumva. Și eu, și soțul provenim din alte județe, am venit la studii în Cluj-Napoca și am rămas aici, ne-am întemeiat o familie. Nu avem bunici aproape, nu putem angaja o bonă pentru o săptămână sau câteva zile, așa că, inventivi ca tot românul, ne-am descurcat. Pur și simplu eu m-am „îmbolnăvit„, adică mi-am scos concediu medical. Nu are rost să ne ascundem după deget și să spunem că, vai, dar nu se poate așa ceva. Ba se poate, este o soluție la îndemână de care uzează foarte multă lume. Așa reușesc să stau acasă cu băieții pe perioada minivacanței de sărbători. Doar nu era să îi lăsăm singuri acasă la vârsta lor?” explică Adela, o tânără mămică din Cluj-Napoca.

O altă mămică, Delia, are un băiețel în clasa I-a pe care l-a dus în 27 și 28 decembrie la serviciu, pentru că nu avea altă soluție.

„Și eu și soțul lucrăm la firme private, am lucrat în 27-28 decembrie, am reluat munca în 3 ianuarie. Sunt zile libere pentru unii, dar nu și pentru noi. Nu am avut altă soluție decât să îl ducem pe cel mic la serviciu, o zi la mine, o zi la soțul meu. A stat cuminte la calculator în birou, i-am pus desene animate, i-am pus mașinuțe, Lego, ce mai avea el, era când pe birou, când sub… Am mâncat împreună, apoi am venit acasă. Nu a fost ușor, trebuie să ne descurcăm”, a precizat aceasta.

În Cluj-Napoca funcționează15 creșe de stat cu un efectiv total de peste 1.100 de copii, din care, pe perioada vacanței de iarnă a fost deschisă una singură, pe Calea Moților, cu o singură grupă, de 20 de copii, iar în zilele lucrătoare de Crăciun și Anul Nou au fost înscriși la această creșă deschisă câte 3-4 copii zilnic.

Deputatul ALDE Marian Cucșa a anunțat, luna trecută că va iniția un proiect de lege prin care unul dintre părinți să aibă liber de la serviciu, când școlile sunt închise din cauza condițiilor meteo nefavorabile, iar zilele libere să fie plătite normal.

Deputatul ALDE susține că inițiativa ar putea fi o soluție pentru părinții care nu au cu cine să își lase copiii, în cazul în care școlile sunt închise din cauza unor calamități naturale sau alte situații extreme.

Marian Cucșa intenționează să depună un proiect de lege prin care, când se închid școlile și grădinițele, unul dintre părinți să aibă dreptul de a sta acasă cu copilul, dacă acesta este mai mic de 10 ani sau dacă este încadrat în categoria celor cu nevoi speciale.

De asemenea, în situația familiilor monoparentale, părintele, care este și tutorele copilului, ar avea liber de la serviciu, iar zilele libere ar fi plătite normal.

„Ninsoarea care a căzut continuu timp de 48 de ore, cel puțin în Timiș, unde m-am aflat la sfârșitulul săptămânii trecute, a cauzat multe neplăceri. Drumurile au fost practic imposibil de curățat în ritmul în care ningea, oamenii au rămas fără curent electric și încălzire, iar autoritățile au decis închiderea școlilor și grădinițelor timp de două zile. De aici, s-a și format o voce comună a părinților care se plângeau atât pe rețelele sociale, cât și direct mie, că, pur și simplu, nu au cu cine să își lase copiii acasă și m-am gândit că ar fi absolut normal ca statul să le ofere și acestora zile libere, în perioada în care unitățile de învățământ sunt închise.

Deocamdată, această propunere de proiect de lege este în stadiul de a fi așternută pe hârtie și scrisă așa cum trebuie, ținând cont de toate detaliile. Pentru început, m-am gândit ca atunci când se închid școlile și grădinițele, unul dintre părinți să aibă dreptul de a sta acasă cu copilul, dacă acesta este mai mic de 10 ani (însă vârsta minorului va fi stabilită după o analiză în acest sens) sau dacă este încadrat în categoriile celor cu nevoi speciale. Totodată, în situația familiilor monoparentale, să aibă liber de la muncă părintele care este și tutorele copilului. Zilele libere să fie plătite normal”, povestea Marian Cucșa, în luna decembrie.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
China anunță că a construit o armă similară cu Steaua Morții din „Războiul Stelelor”